Bulgur
CHARAKTERISTIKA:
Bulgur je tradičná surovina, ktorá sa získava z celozrnnej pšenice – najčastejšie z tvrdej pšenice (durum). Má jemne orieškovú chuť, rýchlo sa pripravuje (stačí ho zaliať horúcou vodou alebo krátko variť). Je bohatý na vlákninu, vitamíny a minerálne látky. V kuchyni má univerzálne použitie – používa sa do teplých aj studených jedál, šalátov, výborne sa hodí ako príloha k mäsu a zelenine. Vďaka svojej jednoduchej príprave a výživovej hodnote je obľúbený najmä v zdravej a vegetariánskej kuchyni.
ZLOŽENIE:
Pšeničný bulgur
TRVANLIVOSŤ:
365 dní
NÁVOD NA PRÍPRAVU:
Prebraný a prepláchnutý bulgur varte v pomere 1 diel bulguru a 2 diely vody. Bulgur zalejte vriacou vodou a pridajte soľ. Varte 2 minúty a 20 minút nechajte zakryté dopučať pod pokrievkou. Bulgur sa môže používať ako príloha k hlavným jedlám, na prípravu šalátov, ako príloha do polievok a na prípravu rizota.
NUTRIČNÉ HODNOTY:
Energia 1474 kJ/349 kcal, Tuky 2,2 g, – z toho nasýtené mastné kyseliny 0,3 g, Sacharidy 66 g, – z toho cukry 1,9 g, Vláknina 8,6 g, Bielkoviny 12 g, Soľ 0,05 g.



BALENIA



BALENIA

