Ryža červená
CHARAKTERISTIKA:
Červená ryža je celorzrnná ryža s prirodzene červeným otrubovým obalom, ktorý jej dodáva výraznú farbu, orieškovú chuť a vyšší obsah živín. Je bohatá na vlákninu, antioxidanty, vitamíny skupiny B a minerálne látky. V porovnaní s bielou ryžou má nižší glykemický index a dlhší čas varenia. Často sa používa v zdravej výžive pre svoje nutričné hodnoty a sýtivosť.
ZLOŽENIE:
Ryža dlhozrnná červená, lúpaná, vyrobená z ryže siatej (Oryza sativa L.)
NÁVOD NA PRÍPRAVU:
1 diel ryže zalejeme 3 dielmi vody, osolíme, varíme 40 až 60 minút, kým ryža nie je mäkká a sypká.
NUTRIČNÉ HODNOTY:
Energia 1513 kJ/362 kcal, Tuky 2,4 g, – z toho nasýtené mastné kyseliny 0 g, Sacharidy 77,7 g, – z toho cukry 0,9 g, Bielkoviny 7,4 g, Soľ 0,02 g.