Ryža dlhozrnná výberová
CHARAKTERISTIKA:
Ryža dlhozrnná je jedným z najbežnejších druhov ryže na svete. Zrná zostávajú po uvarení sypké a oddelené. Ryža má jemnú, neutrálnu chuť, ktorá dobre absorbuje chute omáčok a korenín. Používa sa väčšinou v ázijskej, mexickej a stredomorskej kuchyni ako príloha, do šalátov a rizota.
ZLOŽENIE:
Ryža dlhozrnná lúpaná, vyrobená z ryže siatej (Oryza sativa L.), výberová trieda kvality.
NÁVOD NA PRÍPRAVU:
Ryžu pred prípravou viackrát prepláchneme. Nasypeme ju do vriacej vody v pomere 250 g ryže a 500 ml vody, dochutíme soľou. Varíme/dusíme pod pokrievkou 16-20 minút a neotvárame ju počas varenia. Vypneme plameň a necháme ryžu odpočívať pod pokrievkou 5-10 minút. Ryžu po dokončení premiešame, aby ostala sypká a nadýchaná – ideálne od stredu k okrajom a vždy vidličkou.
NUTRIČNÉ HODNOTY:
Energia 1480 kJ/349 kcal, Tuky 0,5 g, – z toho nasýtené mastné kyseliny 0,1 g, Sacharidy 78 g, – z toho cukry 0,2 g, Vláknina 1,6 g, Bielkoviny 7,2 g, Soľ 0,01 g.
BALENIA





BALENIA



