Ryža natural
CHARAKTERISTIKA:
Ryža natural (inak nazývaná aj hnedá ryža) je nelúpaná ryža, z ktorej bola odstránená len vrchná nejedlá šupka, ale zostal klíček a otruby. Je považovaná za zdravšiu alternatívu bielej ryže vďaka vyššiemu obsahu živín a nižšiemu glykemickému indexu. Má vysokú výživnú hodnotu, je bohatá na vlákninu, vitamíny a minerálne látky. Je vhodná do zdravých jedál, šalátov a príloh.
ZLOŽENIE:
Ryža pololúpaná Natural, vyrobená z ryže siatej (Oryza sativa L.)
NÁVOD NA PRÍPRAVU:
Pred varením ryžu dôkladne preberte a prepláchnite. Pri príprave sa odporúča pridať malé množstvo tuku, napr. olivového oleja. Varte v pomere 1 diel ryže a 2,5 dielov osolenej vody. Prikryté varte na miernom ohni 40 – 50 minút, kým sa voda nevsiakne. Odstavte a nechajte odpočívať pod pokrievkou 5-10 minút. Premiešajte vidličkou a podávajte.
NUTRIČNÉ HODNOTY:
Energia 1520 kJ/360 kcal, Tuky 0,6 g, – z toho nasýtené mastné kyseliny 0,2 g, Sacharidy 78 g, – z toho cukry 0,1 g, Vláknina 1,5 g, Bielkoviny 7,5 g, Soľ 0,7 g.