Ingrediencie pre 4 osoby:
Grilované cesnakové krevety
500 g očistené krevety
30 ml extra panenský olivový olej
2 strúčiky cesnaku
30 ml citrónová šťava
50 g med
½ ČL soľ
½ ČL paprika mletá sladká
Čierne korenie, paprikové chilli korenie
Príprava: Ingrediencie zmiešajte v miske a vložte očistené krevety do marinády. Nechajte odpočívať v chladničke cca 20 minút.
Gril zohrejte na 200 C. Krevety napichajte na grilovacie ihlice a opečte zo všetkých strán 2-3 minúty. Počas pečenia potierajte marinádou. Podávajte ihneď po príprave.
Ryža basmati
1 šálka ryža basmati (cca 50 g /1 osoba)
2 PL olej
Soľ
2 šálky vody
Príprava: Ryžu pred prípravou prepláchnite a nechajte odkvapkať. Olej zohrejte a ryžu opražte. Pridajte vodu, osoľte a na miernom ohni duste 15 minút.
Čerstvá zelenina na masle
100 g cuketa
100 g brokolica
100 g karfiol
100 g hríby
100 g baby mrkva
50 g maslo
1 vetvička tymiánu
Soľ
Mleté čierne korenia
Príprava: Očistenú a na menšie kúsky pokrájanú zeleninu predvarte v osolenej vode. Dajte ju odkvapkať. Na panvici si dajte rozpustiť maslo, pridajte vetvičku tymiánu, zeleninu, dochuťte a nechajte pariť.
Citrusová holandská omáčka
2 žĺtky
130 g ochutené maslo
2 PL vody
1 ČL vínny ocot
1 PL citrónová šťava
Štipka cayenské korenie
Soľ
Príprava: Maslo zohrievajte na miernom ohni, kým sa nerozdelí na 3 časti. Vrchnú penu odoberte. Opatrne zlejte prostrednú časť očisteného masla, tak aby spodná časť zostala v miske.
Vodu s octom zohrejte do bodu varu a následne nechajte vychladnúť.
Vaječné žĺtky dajte do kastróla, pridajte vodu s octom. Varte nad parou, za stáleho miešania kým zmes nezhustne.
Pridajte očistené maslo.
Miešajte pokiaľ zmes nadobudne krémovú, ľahkú konzistenciu.
Dochuťte podľa chuti s citrónovou šťavou resp. kôrou.
ORIENTAČNÉ ČASY VARENIA RYŽE | ||||
Typ ryže | Množstvo suchej ryže | Množstvo vody | Čas varenia | Množstvo uvarenej ryže |
Guľatozrnná biela ryža (vrátane sushi ryže) | 1 šálka (200g) | 1 1/3 šálky (320 ml) k suchej ryže a 1 šálka + 2 PL (270 ml) k vopred namočenej ryži. | 10 – 15 minút + 5 minút nechať odpočívať pod pokrievkou | 2 šálky (360 g) |
1 1/2 šálky (300g) | 2 šálky (480 ml) k suchej ryže a 1 3/4 šálky (415 ml) k vopred namočenej ryži. | 10 – 15 minút + 5 minút nechať odpočívať pod pokrievkou | 3 šálky (540 g) | |
2 šálky (400g) | 2 2/3 šálky (640 ml) k suchej ryže a 2 1/2 šálky (600 ml) k vopred namočenej ryži. | 10 – 15 minút + 5 minút nechať odpočívať pod pokrievkou | 4 šálky (720 g) | |
Strednozrnná a dlhozrnná biela ryža (vrátane jazmínovej a basmati ryže) | 1 šálka (200g) | 1 1/2 šálky (360 ml) k suchej ryže a 1 1/4 šálka (300 ml) k vopred namočenej ryži. | 20 minút + 5 minút nechať odpočívať pod pokrievkou | cca 3 šálky (360 g) |
1 1/2 šálky (300g) | 2 1/4 šálky (540 ml) k suchej ryže a 2 šálky (480 ml) k vopred namočenej ryži. | 20 minút + 5 minút nechať odpočívať pod pokrievkou | cca 4 1/2 šálky (540 g) | |
2 šálky (400g) | 3 šálky (720 ml) k suchej ryže a 2 3/4 šálky (660 ml) k vopred namočenej ryži. | 20 minút + 5 minút nechať odpočívať pod pokrievkou | cca 6 šálok (720 g) | |
Guľatozrnná a dlhozrnná ryža natural | 1 šálka (200g) | 1 3/4 šálky (420 ml) k suchej ryže a 1 1/2 šálka (360 ml) k vopred namočenej ryži. | 30 – 45 minút + 5 – 10 minút nechať odpočívať pod pokrievkou | 2 – 3 šálky (360 g) |
1 1/2 šálky (300g) | 2 2/3 šálky (640 ml) k suchej ryže a 2 1/4šálky (540 ml) k vopred namočenej ryži. | 30 – 45 minút + 5 – 10 minút nechať odpočívať pod pokrievkou | 3 – 4 1/2 šálky (540 g) | |
2 šálky (400g) | 3 1/2 šálky (840 ml) k suchej ryže a 3 1/4 šálky (780 ml) k vopred namočenej ryži. | 30 – 45 minút + 5 – 10 minút nechať odpočívať pod pokrievkou | 4 – 6 šálok (720 g) | |
Červená a čierna ryža | 1 šálka (200g) | 1 3/4 šálky (420 ml) k suchej ryže a 1 1/2 šálka (360 ml) k vopred namočenej ryži. | 30 minút + 5 – 10 minút nechať odpočívať pod pokrievkou | cca 3 šálky (360 g) |
1 1/2 šálky (300g) | 2 2/3 šálky (640 ml) k suchej ryže a 2 1/4šálky (540 ml) k vopred namočenej ryži. | 30 minút + 5 – 10 minút nechať odpočívať pod pokrievkou | cca 4 1/2 šálky (540 g) | |
2 šálky (400g) | 3 1/2 šálky (840 ml) k suchej ryže a 3 1/4 šálky (780 ml) k vopred namočenej ryži. | 30 minút + 5 – 10 minút nechať odpočívať pod pokrievkou | cca 6 šálok (720 g) |