RECEPT

40

Krémová polievka z červenej šošovice s kari a kokosovým mliekom

pocet-osob-icon

4 osoby

200 g červená šošovica
30 g cesnak
80 g červená cibuľa
500 ml kurací vývar (alebo zeleninový vývar pre vegetariánsku verziu)
200 ml kokosová smotana (kokosové mlieko)
150 ml jogurt
20 g čerstvý strúhaný zázvor
10 g mletý koriander
10 g rímska rasca
20 g čerstvý koriander
50 ml ghee (prepustené maslo)
5 g chilli paprika
10 g kurkuma
10 g kari korenie
Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
100 g mrkva, nakrájaná na malé kocky
100 g paradajky lúpané
Príprava: 

1. Príprava šošovice a zeleniny:

  • Červenú šošovicu dôkladne prepláchnite pod studenou vodou a nechajte odkvapkať.

  • Vo väčšom hrnci na strednom ohni rozohrejte olivový olej.

  • Orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu, cesnak a čerstvý strúhaný zázvor,

2. Pridanie korenín:

  • Pridajte mletý koriander, rímsku rascu, chilli papriku, kurkumu a kari korenie.

  • Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

3. Varenie šošovice:

  • Prilejte kurací alebo zeleninový vývar a pridajte červenú šošovicu.

  • Varte približne 15–20 minút kým šošovica nezmäkne a polievka nezhustne.

4. Zjemnenie polievky:

  • Keď sa šošovica uvarí, polievku rozmixujte tyčovým mixérom.

  • Primiešajte kokosové mlieko a jogurt.

  • Ak je polievka príliš hustá, prilejte podľa potreby trochu vývaru.

5. Dokončenie a servírovanie:

  • Polievku priveďte do varu a udržujte ju teplú až do podávania.

  • Na tanieri ju pokvapkajte bylinkovým olejom, posypte čerstvými bylinkami a podávajte s chrumkavou šošovicou.


Dobrú chuť!

Voliteľné - Chrumkavá červená šošovica:

Uvarená červená šošovica
Kokosové mlieko
Kukuričný škrob (alebo iný jedlý škrob)
Soľ
Kurkuma
Príprava: 
  1. Z uvarenej šošovice si pripravte krém, do ktorého pridáte škrob, kokosové mlieko, soľ a kurkumu podľa chuti.

  2. Natrite na štruktúrovanú silikónovú podložku a pečte v rúre pri 180 °C asi 5–6 minút, kým nebude chrumkavá.


Dobrú chuť!