RECEPT

Grilované cesnakové krevety, s basmati ryžou, čerstvou zeleninou na masle s citrusovou holandskou omáčkou
pre 4 osoby
Grilované cesnakové krevety
30 ml extra panenský olivový olej
2 strúčiky cesnaku
30 ml citrónová šťava
50 g med
½ ČL soľ
½ ČL paprika mletá sladká
Čierne korenie, paprikové chilli korenie
Ingrediencie zmiešajte v miske a vložte očistené krevety do marinády. Nechajte odpočívať v chladničke cca 20 minút. Gril zohrejte na 200 C. Krevety napichajte na grilovacie ihlice a opečte zo všetkých strán 2-3 minúty. Počas pečenia potierajte marinádou. Podávajte ihneď po príprave.
Ryža basmati
2 PL olej
Soľ
2 šálky vody
Ryžu pred prípravou prepláchnite a nechajte odkvapkať. Olej zohrejte a ryžu opražte. Pridajte vodu, osoľte a na miernom ohni duste 15 minút.
Čerstvá zelenina na masle
100 g brokolica
100 g karfiol
100 g hríby
100 g baby mrkva
50 g maslo
1 vetvička tymiánu
Soľ
Mleté čierne korenia
Očistenú a na menšie kúsky pokrájanú zeleninu predvarte v osolenej vode. Dajte ju odkvapkať. Na panvici si dajte rozpustiť maslo, pridajte vetvičku tymiánu, zeleninu, dochuťte a nechajte pariť.
Citrusová holandská omáčka
130 g ochutené maslo
2 PL vody
1 ČL vínny ocot
1 PL citrónová šťava
Štipka cayenské korenie
Soľ
Maslo zohrievajte na miernom ohni, kým sa nerozdelí na 3 časti. Vrchnú penu odoberte. Opatrne zlejte prostrednú časť očisteného masla, tak aby spodná časť zostala v miske.
Vodu s octom zohrejte do bodu varu a následne nechajte vychladnúť.
Vaječné žĺtky dajte do kastróla, pridajte vodu s octom. Varte nad parou, za stáleho miešania kým zmes nezhustne.
Pridajte očistené maslo.
Miešajte pokiaľ zmes nadobudne krémovú, ľahkú konzistenciu.
Dochuťte podľa chuti s citrónovou šťavou resp. kôrou.