RECEPT

Krémová polievka z červenej šošovice s kari a kokosovým mliekom
4 osoby
30 g cesnak
80 g červená cibuľa
500 ml kurací vývar (alebo zeleninový vývar pre vegetariánsku verziu)
200 ml kokosová smotana (kokosové mlieko)
150 ml jogurt
20 g čerstvý strúhaný zázvor
10 g mletý koriander
10 g rímska rasca
20 g čerstvý koriander
50 ml ghee (prepustené maslo)
5 g chilli paprika
10 g kurkuma
10 g kari korenie
Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
100 g mrkva, nakrájaná na malé kocky
100 g paradajky lúpané
1. Príprava šošovice a zeleniny:
-
Červenú šošovicu dôkladne prepláchnite pod studenou vodou a nechajte odkvapkať.
-
Vo väčšom hrnci na strednom ohni rozohrejte olivový olej.
-
Orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu, cesnak a čerstvý strúhaný zázvor,
2. Pridanie korenín:
-
Pridajte mletý koriander, rímsku rascu, chilli papriku, kurkumu a kari korenie.
-
Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
3. Varenie šošovice:
-
Prilejte kurací alebo zeleninový vývar a pridajte červenú šošovicu.
-
Varte približne 15–20 minút kým šošovica nezmäkne a polievka nezhustne.
4. Zjemnenie polievky:
-
Keď sa šošovica uvarí, polievku rozmixujte tyčovým mixérom.
-
Primiešajte kokosové mlieko a jogurt.
-
Ak je polievka príliš hustá, prilejte podľa potreby trochu vývaru.
5. Dokončenie a servírovanie:
-
Polievku priveďte do varu a udržujte ju teplú až do podávania.
-
Na tanieri ju pokvapkajte bylinkovým olejom, posypte čerstvými bylinkami a podávajte s chrumkavou šošovicou.
Dobrú chuť!
Voliteľné - Chrumkavá červená šošovica:
Kokosové mlieko
Kukuričný škrob (alebo iný jedlý škrob)
Soľ
Kurkuma
-
Z uvarenej šošovice si pripravte krém, do ktorého pridáte škrob, kokosové mlieko, soľ a kurkumu podľa chuti.
-
Natrite na štruktúrovanú silikónovú podložku a pečte v rúre pri 180 °C asi 5–6 minút, kým nebude chrumkavá.
Dobrú chuť!