RECEPT
20
Mediteránsky šalát s bulgurom
4 osoby
• 100 g bulgur
• 200 ml horúca voda alebo zeleninový vývar
• 50 ml extra panenský olivový olej
• 25 ml balzamico ocot
• 2 polievkové lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
• 2 strúčiky cesnaku nakrájané na drobno, alebo pretlačené
• 15 g rasca drvená
• 200 g Feta syr nakrájaný na drobné kocky
• 10 g červená paprika mletá
• 10 g sušené oregano
• Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
• 100 g uhorka nakrájaná na kocky
• 100 g červená paprika nakrájaná na kocky
• 100 g mrkva strúhaná
• 1 zväzok petržlenovj vňate alebo koriandra nakrájané na drobno
• 50 g červená cibuľa alebo čerstvá cibuľka nakrájaná na jemno
• 50 g čierne olivy
• 50 g mandle alebo orechy nakrájané na drobno (voliteľné)
• Plátky čerstvého citrónu na zdobenie (voliteľné)
• 200 ml horúca voda alebo zeleninový vývar
• 50 ml extra panenský olivový olej
• 25 ml balzamico ocot
• 2 polievkové lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
• 2 strúčiky cesnaku nakrájané na drobno, alebo pretlačené
• 15 g rasca drvená
• 200 g Feta syr nakrájaný na drobné kocky
• 10 g červená paprika mletá
• 10 g sušené oregano
• Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
• 100 g uhorka nakrájaná na kocky
• 100 g červená paprika nakrájaná na kocky
• 100 g mrkva strúhaná
• 1 zväzok petržlenovj vňate alebo koriandra nakrájané na drobno
• 50 g červená cibuľa alebo čerstvá cibuľka nakrájaná na jemno
• 50 g čierne olivy
• 50 g mandle alebo orechy nakrájané na drobno (voliteľné)
• Plátky čerstvého citrónu na zdobenie (voliteľné)
Príprava:
- Príprava bulguru:
- Bulgur opláchnite v studenej vode a vložte do hrnca.
- Dajte zohriať 200 ml vody alebo zeleninového vývaru.
- Nalejte horúcu tekutinu na bulgur, prikryte a nechajte odstáť 20 – 25 minút, alebo pokiaľ nezmäkne a vsiakne tekutinu.
- Príprava dressingu:
- V menšej miske zmiešajte olivový olej s čerstvou šťavou z citrónu, pretlačený cesnak, rascu drvenú, mletú papriku, oregano, soľ a čierne korenie.
- Príprava šalátu:
- Akonáhle bulgur zmäkne a trošku vychladne, preložte ho do väčšej misy.
- Pridajte na kocky pokrájanú uhorku, pokrájanú červenú papriku, nastrúhanú mrkvu, nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať alebo koriander, nakrájanú cibuľu, čierne olivy a nakrájaný syr.
- Prilejte dressing – dôkladne pomiešajte, aby sa dressing rovnomerne dostal na celý šalát.
- Servírovanie:
- Pri servírovaní môžete podľa chuti posypať mandľami alebo nakrájanými orechmi,
- Ozdobte čertvými plátkami citrónu.
- Podávajte čerstvé, podľa možnosti studené.
Tipy:
- Čas uvarenia bulguru sa môže mierne odlišovať. Je dôležité, aby zmäkol a vsiakol všetky tekutiny.
- Šalát podávajte čerstvý, aby zelenina zostala chrumkavá a aby sa chute správne prepojili.
Tento Mediteránsky šalát z bulguru je ľahké jedlo, ktoré patrične zasýti. Môže sa podávať samostatne, alebo ako príloha k jedlám.
Prajeme dobrú chuť!