RECEPT

40
Rizoto so syrom s modrou plesňou na povrchu (Niva, Gorgonzola)
pre 4 osoby
Prípravou tohto rizota so syrom s modrou plesňou získate chutné a elegantné jedlo, ktoré sa hodí na výnimočnú večeru.
30 dkg ryže MÁNYA Arborio rice
1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
1,5 dl suchého vína
15 dkg póru nakrájaného na drobné kocky
1 zväzok petržlenovej vňate
3 listy nadrobno nakrájanej čerstvej šalvie
150 g syra s modrou plesňou nakrajané na kocky (napr. Niva, Gorgonzola)
50 g čerstvo nastrúhaného syra parmezán
2-5 polievkových lyžíc masla
1 dl olivového oleja
Soľ
Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Čerstvá pažítka na zdobenie.
1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
1,5 dl suchého vína
15 dkg póru nakrájaného na drobné kocky
1 zväzok petržlenovej vňate
3 listy nadrobno nakrájanej čerstvej šalvie
150 g syra s modrou plesňou nakrajané na kocky (napr. Niva, Gorgonzola)
50 g čerstvo nastrúhaného syra parmezán
2-5 polievkových lyžíc masla
1 dl olivového oleja
Soľ
Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Čerstvá pažítka na zdobenie.
Príprava:
- Vývar si zohrejte v hrnci a udržiavajte ho zohriaty.
- Vo veľkom hrnci si zohrejte olivový olej, pridajte cibuľu a smažte 2 – 3 minúty.
- Pridajte MÁNYA Ryžu Arborio a miešajte 1 – 2 minúty, aby sa zrnká ryže trošku opražili a obalili olejom.
- Pridajte biele víno a varte, kým sa časť vína neodparí.
- Postupne pridávajte po naberačkách vývar a miešajte kým sa väčšia časť vývaru vstrebe. Pridajte petržlenovú vňať a šalviu. Postupne po naberačkách pridávajte vývar, kým ryža nezíska krémovú konzistenciu a uvarí sa na al dente (cca 18 – 20 minút).
- Keď je ryža skoro uvarená, pridajte syr. Miešajte, kým sa celkom nerozpustí a dodá rizotu krémovú konzistenciu.
- Odstráňte z plameňa, pridajte maslo a strúhaný parmezán. Miešajte, aby bolo rizoto krémové. Dochuťte soľou a korením.
- Podávajte ihneď po uvarení a ozdobte pažítkou.