RECEPT

60

Pečený nákyp z bulguru s ovocím

pocet-osob-icon

4 osoby

Prísady

• 100 g jemného bulguru
• 100 ml mlieka (alebo rastlinné)
• 25 g cukru / sladidla
• 1 vanilkový cukor
• 2 vajcia
• 25 g hrozienok alebo sušeného ovocia
• 150 g jablka (ošúpané, kocky)
• Maslo / olej na vymastenie formy
• Práškový cukor, čerstvé ovocie na podávanie (voliteľné)
Príprava: 
  1. Predhrej rúru na 180 °C (pri teplovzdušnom pečení na 160 °C) a priprav si stredne veľkú formu, ktorú vymaž maslom alebo olejom.
  2. V strednom hrnci zmiešaj bulgur s mliekom. Priveď do varu, potom stiahni teplotu na minimum a var ďalších 10–12 minút, kým bulgur nezmäkne a nevsiakne mlieko. Dbaj na to, aby zmes nebola príliš riedka ani príliš suchá.
  3. Keď je bulgur hotový, odstav ho z ohňa a nechaj mierne vychladnúť.
  4. Pridaj cukor alebo sladidlo, vanilkový cukor, rozšľahané vajcia, hrozienka alebo sušené ovocie a kocky jablka. Všetko dôkladne premiešaj, aby sa ingrediencie rovnomerne rozložili.
  5. Formu vymaž maslom alebo olejom a nalej do nej bulgurovo-ovocnú zmes.
  6. Peč v rúre 25–30 minút, kým povrch nezíska zlatohnedú farbu a stred už nie je tekutý. Občas skontroluj, aby sa vrch nepripálil.
  7. Po upečení vyber nákyp z rúry a nechaj ho chvíľu vychladnúť vo forme.
  8. Pri podávaní môžeš posypať práškovým cukrom a pridať čerstvé ovocie (voliteľné).
  9. Podávaj teplé, samotné alebo ozdobené čerstvým ovocím.

Tento pečený nákyp z bulguru je ľahký a chutný dezert, prípadne aj raňajky, ktoré sa pripravujú rýchlo a majú sviežu ovocnú chuť.