RECEPT

64

Tvarohové knedličky z jačmenných krúpov perlička, obalené v mandľových lupienkoch so zrkadlovou malinovou polevou.

pocet-osob-icon

pre 4 osoby

Tvarohové knedličky z jačmenných krúpov perlička

200 g jačmenných krúpov perlička MÁNYA
50 g agátový med
100 g maslo
500 g tvaroh hrudkovitý
10 g vanilínový cukor MÁNYA
500 ml mlieko
Kôra a štava z polovice limetky alebo citrónu
40 g práškový cukor
5 g soľ
50 g sekané mandle
čerstvé ovocie podľa chuti (napr. maliny, jahody)
10 listkov mäty (na ozdobenie)
Príprava: 
  1. Príprava jačmenných krúpov:
    • V hrnci roztopte maslo na ktorom jemne opražte jačmenné krúpy.
    • Zalejte horúcim mliekom, varte pri strednej teplote do mäkka za častého miešania. V prípade potreby dolejte mlieko.
    • Po uvarení odstráňte z plameňa, a nechajte vychladnúť pod pokrievkou.
  2. Príprava tvarohovej masy:
    • Vychladnuté uvarené jačmenné krúpy perlička zmiešajte s hrudkovitým tvarohom, agátovým medom, vanilinovým cukrom, s kôrou a šťavou z limetky prípadne citrónu.
    • Pridajte trošku soli, podľa chuti.
    • Zmes dôkladne vypracujte a ochuťte. Ak je to potrebné dajte na chvíľku do chladničky, aby sa s ňou lepšie pracovalo.
  3. Formovanie a obaľovanie knedličkov:
    • Za pomoci zmrzlinovej naberačky, alebo lyžičky formujte knedličky.
    • Obaľte ich v opražených mandľových lupienkoch zo všetkých strán.
    • Knedličky posypte práškovým cukrom.

Malinová zrkadlová poleva

250 g maliny
75 g krištálový cukor
15 g citrónová šťava
1 g škorica mletá MÁNYA
100 ml červené víno
Príprava: 
  • Cukor rozpustite a skaramelizujte v panvici.
  • Zalejte červeným vínom, pridajte maliny a citrónovú šťavu.
  • Varte niekoľko minút, kým sa maliny rozvaria.
  • Ochuťte mletou škoricou, a rozmixujte do krémova.
  • Preceďte cez jemné sito, aby poleva nadobudla jemnú textúru.

Servírovanie:

  • Tvarohové knedličky z jačmenných krúpov perlička servírujte na tanieri alebo hlbokej miske.
  • Pod knedličky nalejte malinovú zrkadlovú polevu.
  • Dozdobte čerstvými malinami a lístočkami mäty.
  • Servírujte vychladené, aby si knedličky aj malinová poleva zachovali svoju formu.

Prajeme dobrú chuť!